augusti 28, 2014

TORSDAG


Blåbär/bananpannkakor (gjorda på bovetesurdeg) med jordnötssmör och havreglass och ja, när jag ätit upp dessa åt jag upp hela glasspaketet med ännu mer jordnötssmör helloooooooo PMS.

Bovetesurdeg är löjligt enkelt att göra själv. Och nej, bovete är, trots att det låter så, inte ett sädesslag. Det är en ört. Som quinoa och amarant. Hursomhelst. Gå till en ekobutik och köp helt bovete. Har du gjort det? Gudrun i himlen vad bra. En kopp bovete läggs i blöt i 12-24 timmar (i rumstemperatur). Jag kör på 24 h. Jag brukar använda amerikanska mått på grund av min amerikanska måttbägare. En kopp är väl 2,25 dl om jag inte minns fel. Anyway, en kopp bovete och två koppar vatten. Täck med plastfolie. Sov. Gå och jobba. Kolla kass 80-talsactionfilm. Jag vet inte vad du gör på dagarna. Gör det du gör. Efter blötgläggningen: Skölj bovetet noga i ett durkslag/sil. Det är slemmigt värre. Bort med allt det där. Sedan häller du bovetet i en matberedare och mixar med 1/2 kopp vatten tills det är helt slätt. Låt stå övertäckt med folie i ytterligare 12-24 h (fortfarande rumstemperatur). Voilà. Klappa dig själv på axeln och utstöt ett belåtet ljud. Du har gjort surdeg.

Och nu till pannkakorna. Oh lord. Godaste pannkakorna. Fria från gluten och jag svär att jag hörde änglarna sjunga när jag åt dem.

I med tre äggulor i smeten. Jag sparar vitan till omelett vid senare tillfälle. Skippa ägg om du är vegan. Vet inte hur det blir, men testa vettja. Smeten håller nog ihop ändå. Mixa en jättestor banan eller två små. Blanda i smeten. I med lite äkta vaniljpulver, kanel, malen ingefära och kardemumma. Det blir ju inga normalstora pannkakor. Snarare stora plättar. Jag tillsätter ingen extra vätska, eftersom jag tycker de håller ihop bättre utan. Stek i kokosolja. Jag brukar köra ca 1 1/2 dl smet per pannkaka. Jag lägger på några frysta blåbär direkt i pannan. Sänk till medelvärme efter första pannkakan, annars bränns de vid. Man får vara lite flink med spaden. Pannkakorna håller ihop ganska fint, men glutenfria grejer tenderar att vara lite sprödare. Överbliven banansmet kan sparas i kylen till nästa dag.

Den här smeten räcker till två måltider för mig. En inte lika glupsk människa kan nog få ut tre måltider. Brukar inte äta det här till frukost - snarare middag. En vän till mig hävdar bestämt att pannkakor är efterrätt, inte middag. Well. Efterrätt till middag gör mig lycklig.

4 kommentarer:

Louise sa...

Guu' så fantastiskt det låter - måste testa! Tycker förresten att det är himla intressant att läsa om ditt FODMAP-testande. Pluggar till dietist och blir som lite väl intresserad av folk som inte kan äta vissa saker.

Anonym sa...

hej, jag har precis hittat din blogg (hur kan man ha missat den?)
Tack för recept! skall testas. Vi hörs snart igen :D

aswedishgal sa...

Vad roligt! Ja, jag lär väl köra någon slags kombo mellan FODMAP/Paleo/food combining. Stay tuned haha.

freja sa...

ÅH. jag har inte läst din blogg på ett tag men alltså ack så jag gillar hur du skriver mer nu än förut i inläggen. mm-mm-mm!