oktober 08, 2014

ONSDAG


Nu är det säsong för kalasfina svenska äpplen. Bästa som finns är nykokt, varm äppelkräm, men det här är minst lika gott. Äppelpudding toppat med lite kokoschia.

Skala, kärna ur och skär två äpplen (jag kör ekologiska Kivik) i mindre bitar. Koka bitarna i 3 dl hasselnötssmjölk (eller annan nötmjölk), 1/2 pressad citron, 1/2 tsk kanel, 1/2 tsk kardemumma, en knivsudd malda kryddnejlikor och 1/2 tsk äkta vaniljpulver. Under tiden det kokar (sänk till medelvärme när det kokat upp) fixar jag gelatinet. Lös upp en msk gelatinpulver i tre msk vatten. Låt svälla. När äpplena är mosiga - häll över i matberedare. I med en msk mandelsmör och gelatinet. Mixa tills det är helt slätt. Häll upp i en glasburk (jag använder en jordnötssmörsburk från Green Choice) och ställ in i kylen. Fyll inte hela vägen om du vill toppa med något senare. När det svalnat lite skruvar jag på lock och så får det stå över natten. På morgonen häller jag på kokoschia, skruvar på locket igen och äter i skolan vid 10. Så himla flott. Den här puddingen blir alldeles lagom fast. Som en tjock kräm.

2 kommentarer:

Matilda sa...

Har du provat kikärtsmjöl nångång? Om inte, göör! Har precis introducerat mig själv för att börja med omelett. Gott!

A Swedish Gal sa...

Jadå, jag har bakat med det. Funkar finfint!