oktober 31, 2014

SAKER JAG ALLTID HAR HEMMA

Det finns folk som går loss på att kolla in andras badrumsskåp. Jag har aldrig förstått det. Skafferier och kylskåp, däremot. Oh la la. Därför tänkte jag som så att vi gör ett litet besök i mitt skafferi och kollar saker som jag alltid har hemma.

Nötter och frön. Såklart. Bästa som finns är att plocka själv i ekobutik.

Nötsmör. Jag har mandelsmör i pudding, tahini i dressing och jordnötssmör till... eh... allt.

När jag sötar gör jag det med honung, lönnsirap och...
 

...dadlar. Gärna ekologiska medjool.

När jag bakar använder jag oftast bikarbonat. Det här är aluminiumfritt från Gröna Boden vid Vasaplatsen i Göteborg.

 Kokosmjölk utan tillsatser. Nej, den är inte ekologisk (jag köper inte allt ekologiskt). Jag köper hellre icke-eko i tetra utan tillsatser. Santa Marias finns i de flesta matbutiker och Garants på Willys och Hemköp. Garants är fast som grädde medan Santa Marias är rinnig.

Vaniljpulver.

Jag äter choklad nästan varje dag. Istället för att tänka nej, jag borde inte, jag borde inte så har jag börjat avdramatisera all ångest som alltid varit förknippad med godis genom att äta efterrätt varje dag. Jag gör det vid lunch och sedan är det som att hjärnan bara tack bra nöjd. Det är svårt att komma över matmissbruk och det finns ingen universallösning som funkar för alla. Detta fungerar för mig och gör mig lugn. Man får hitta sin egen gyllene medelväg helt enkelt.

När jag steker i fett använder jag antingen olivolja, kokosolja eller ghee. Ghee (skirat smör där kaseinet - mjölkproteinet - är borta) finns i välsorterade matbutiker nuförtiden, men jag köper på Ekostore.

Jag har lite svårt för syrade grönsaker som ren surkål, men jag älskar kimchi. Så himla gott till lax.

Hel bovete, amarant, risflingor, garanterat glutenfria havregryn.

Kokosmjöl och mandelmjöl.

Ekologiska ägg.

Bananer. Ett bra tips är att hålla utkik efter prickiga, övermogna bananer. Frys in och gör glass av dem eller baka bananbröd.

Avocado.

Bästa saltet. 

Äppelcidervinäger (när jag bakar med bikarbonat tillsätter jag alltid lite vinäger för att det ska bli en kemisk reaktion) och tamari.

Ja. Det var best of mitt skafferi. Över och ut.

5 kommentarer:

carlssonkarlsson.com sa...

Hurra för hemma hos-reportage!
Alltså, du borde ju ha en liten mysig lunchrestaurang eller ett fik! Eller lunch-takeaway för storstadsstressade som vill äta gott, snyggt och nyttigt!

A Swedish Gal sa...

Men gulle. Haha det hade blivit buskis av det hela tror jag... Jag hade bränt allt och skrikit könsord.

Gott! sa...

Proffsigt skafferi! Känns som om man blir superfrisk av allt :D

M. sa...

Ser nästan ut som mitt skafferi/kylskåp :)

Roligt med en till som gillar kimchi :) Jag får dock bara tag på den heta där jag bor, men jag gillar hot så det går bra det också :p

tack för en bra och inspirerande blogg :)

maria sa...

Så underbart vackert fint och poetiskt på något vis...