oktober 05, 2014

SÖNDAG
Det där ser inte särskilt gott ut, sa en klasskamrat när jag plockade upp min burk med pumpapudding i skolan. Sant. Brunorange är väl kanske inte den roligaste färgen, men det kvittar när man börjar äta. Pumpapudding. Den mest förträffliga uppfinning sedan hjulet. Det började med att jag gjorde pumpapaj och kände att jag lika gärna hade kunnat vara utan pajbotten för det göttiga var ju liksom ändå fyllningen. Faktum är att jag aldrig varit ett särskilt stort fan av deg och skal. Därför passar pudding mig alldeles utmärkt. Det är ju bara att pimpa loss med lite frön och nötter om en känner att en vill ha mer tuggmotstånd.

Det här är ett recept på pumpapaj som jag har tweakat en del. Minns dock inte var jag hittade det... Tack för inspirationen du fina blogg som jag inte hittar tillbaks till.

Innan vi gör pudding måste vi dock fixa lite annat smått och gott. Pumpapuré och en kryddblandning.

Pumpapuré:

1 pumpa. Jag köper på Ekostore, men eftersom det är säsong för pumpa nu finns det kalasfina pumpor i de flesta välsorterade matbutiker. Jag har använt en vanlig liten orange halloweenpumpa. Butternut squash, ser ut som ett stort gult päron, funkar säkert också.

Spänn musklerna, för jädrar i min lilla låda, skära pumpa är tamejfasen inte det lättaste. Iallafall inte den här pumpan. Jag börjar med att skära av toppen och sedan delar jag på mitten, gröper ut kärnorna och klyftar varje halva i 4 bitar. 8 sammanlagt alltså - i händelse av att någon är för trött för att räkna... Jag brukar spara det urgröpta köttet och rensa rent från kärnor och sedan slänga i köttfärssås. Pumpakärnor är dessutom jättegott att rosta. Men mer om det någon annan gång. In med pumpaklyftorna i ugnen på 175 grader i ca 50 min. Låt svalna. Bort med skalet. Gröp ur med sked eller använd kniv. Försök motstå frestelsen att äta upp all pumpa på fläcken. I med köttet i en matberedare och mixa till puré. Skrapa av sidorna om det fastnar och fortsätt mixa tills slätt.

Pumpakrydda:

4 msk malen kanel
2 msk malen ingefära
2 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk malen muskot

Häll allt i en liten burk, på med lock, skaka om, öppna sedan locket och bara swooooooon.

Pumpapudding:

5 dl pumpapuré (en liten pumpa ger minst 5 dl, så no worries)
2,5 dl kokosmjölk
3/4 dl kokossocker (honung funkar säkert också - vet dock inte vad motsvarande mått skulle bli)
1 tsk äkta vaniljpulver
2 tsk pumpakrydda
1/2 tsk salt
2 msk gelatinpulver upplöst i hett vatten

Mixa mixa mixa.

Häll upp i antingen en stor form eller i flera små glasskålar/glasburkar. Det här är ganska mäktigt, så det behövs inte mycket för att bli mätt. Jag delade upp smeten i fyra burkar. Låt stå över natten. Ät med nötter/frön och nötmjölk.

Inga kommentarer: