mars 02, 2015

AMERIKANSKA PANNKAKOR GJORDA PÅ FLÄSKSVÅLAR OCH PROTEINPULVER

Låt mig börja med att säga:

Jag älskar pannkakor.

Nej. Älskar är en underdrift.

Jag är besatt av pannkakor.

Om det här var en film skulle jag vara Glenn Close och pannkakor Michael Douglas. Det hela skulle sluta mycket olyckligt med att jag blir skjuten av pannkakorna, för det är så det fungerar i Hollywood.

Man kan väl säga att jag när en slags hatkärlek till pannkakor. Mjöl och jag är inte bästa vänner. Faktum är att kolhydrater överlag, vare sig de innehåller gluten eller inte, får mig att att må rätt dåligt. Det stoppar mig dock inte från att äta det ändå.

Jag kallar det medvetet ätande. Det vill säga att jag vet, men skiter i det.

Med konsekvensen aj min mage jag dör.

Det finns ju många bra recept på paleopannkakor med banan. Eller pannkakor gjorda på kokosmjöl. LCHF-pannkakor på mandelmjöl. Det finns en uppsjö fantasifulla alternativ till mjölpannkakor. Jag har förmodligen testat varenda ett. Vissa recept har varit helt OK. Vissa har smakat skosula. Samtliga har gemensamt att de inte smakar pannkaka för fem öre. De smakar pannkakssubstitut. Vilket inte är så konstigt för, surprise surprise, det är ju det är de är.

Jag tycker att det är jättebra med alla pannkaksrecept som florerar där ute, men om jag vill ha pannkakor fungerar tyvärr inte ägg och banan stekt i kokosolja. För mig är pannkakor mjöl, mjölk och ägg. Stekta i smör. Det är inget jag tjoffar i mig dagligen, men någon gång ibland. 

Tunna pannkakor med sylt och grädde.
Amerikanska pannkakor med kanelsmör och lönnsirap.
Ugnspannkaka med bacon.
Plättar.
Åh gud.
Plättar...

Jag skulle kunna prata om pannkakor hela dagen. Som han i Forrest Gump som pratade nonstop om räkor.
Var var vi?
Just det.

Det här är inte pannkakor PANNKAKOR. Det är först och främst ett experiment. Jag ville se om det överhuvudtaget gick att äta. Det gjorde det.

Så här kommer *fanfar* ytterligare ett recept på pannkakor som egentligen inte är pannkakor, men helt klar närmare pannkakor än skosula. De är glutenfria och innehåller förutom banan (som man kan skippa om man vill) inte särskilt många kolhydrater.

Ingredienser

5 dl fläsksvålar
2 skopor proteinpulver (jag använder vaniljsmak)
1 1/2 tsk bakpulver
3 ägg
1/2 dl vatten eller mjölk
smör till stekning
1 banan
 
Vi börjar med fläsksvålarna.

Fläsksvålar är min fulmat. Jag står för det. Dessutom var fläsksvålarna där för mig när jag behövde det som mest och nu känner jag att vi glider ifrån ämnet lite. Dessa kommer hursomhelst från Willys och är saltade. Jag tror att Netto har en liten påse också. Måtta upp 5 dl svålar och kör till fint mjöl i matberedare.
Ta fram två skålar. I den ena blandar du fläsksvålsmjölet, 2 skopor proteinpulver (jag använder Holistic vaniljsmak som jag köpt hos Life), 1 1/2 tsk bakpulver och kanske lite extra vaniljpulver. Eftersom proteinpulvret är vassle i koncentrerad form, så behövs ingen extra mjölk. Men det är ju bara att köra på mjölk om man nu vill det. Fria viljan är fantastisk.

Separera gulan från vitan på äggen. Vispa vitorna till hårt fluff. 
Blanda gulorna med 1/2 dl vatten och rör ner blandningen med de torra ingredienserna. 
Det ser för jädra äckligt ut. Jag vet. Plus att det luktar... lite grisfis. Smällar man får ta.

Vänd sist ner vitorna i blandningen.

Det borde se lite mindre äckligt ut nu.

Hetta upp en stekpanna. I med lite smör. Jag tar bara smör en gång, det räcker till samtliga pannkakor. Dessutom gillar jag när de blir lite torra på ytan. Men ös i mer om du vill.

Stek en lagom stor klick smet. Typ 4-5 matskedar. När första pannkakan är färdig, sänk värmen lite.
Siådär. Ja, det ser ju iallafall ut som amerikanska pannkakor.
Jag la några bananslantar direkt på smeten i pannan innan jag vände.
 

Och de smakade inte så pjåkigt heller*. Jag skivade över lite banan och åt med en klick kanelsmör på. Det blev totalt fem stycken. Jag åt två på stående fot pga dödshunger.


Kanelsmör = mosa en msk smör med lite kanel. Söta ev med yttepytte honung eller lönnsirap. Jag struntade i det, eftersom bananen är söt nog. Vill man lyxa till det är ju bara att ringla lönnsirap över.


Smakar de precis som amerikanska pannkakor? Nej, men om man vill ha amerikanska pannkakor så föreslår jag att man gör amerikanska pannkakor. Om man vill ha glutenfria amerikanska pannkakor gjorda på fläsksvålar, ja då fungerar ju dessa alldeles ypperligt.

*Fast smaken är ju bekant som baken och jag tar inget som helst ansvar om ni slänger dessa i sopen. Så ni vet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

jag älskar du börjat skriva igen! fortsätt gärna med dina långa reflekterande inlägg om mat o hälsa..känner väldigt mycket igen mig. kram

aswedishgal sa...

Vad glad jag blir!

Honey sa...

Älskar också pannkakor, vill inte äta gluten och är trött på pannkakor som mest smakar banan eller kokos. Det här är det närmaste mjölpannkakor jag har kommit, såpass att min kropp faktiskt verkar gå med på att "jomen, det här är nog pannkakor ändå, trevligt!": http://paleomg.com/lemon-raspberry-pancakes/ (jag gör dem utan hallon-swirlen dock)

Känner för övrigt igen mig i mycket du skriver om mat, som det där att vara kass på måttlighet. Kanske var på Instagram det stod, men iaf. Ja, jo, så jag kanske åt en burk cashewsmör efter träningen nu för att kroppen (och huvudet) sa "JAG VILL HA FETT OCH SALT NUUU". Det var gott. Ev. lite mycket, men gott.

Honey sa...

PS. Stek för böfvelen inte i kokosolja. Jag steker i ghee pga tämligen strikt paleo, men smör funkar fint det med.

aswedishgal sa...

Sweet! Ska absolut testa!

Att mat är det bästa som finns och samtidigt det värsta som finns.

Själv hade jag precis en konversation med mig själv huruvida jag skulle äta jordnötssmör direkt ur burken eller inte. För att den liksom fanns där i skafferiet. Slutade med att jag gick till biblioteket för jag blev helt trött av att stå och lägga fram argument för och emot att äta jordnötssmör plus att jag insåg att jag egentligen inte ville ha.

Inte logisk någonstans.

Anonym sa...

Haha, förlåt, men knarkar du när du tänker ut dina rätter och hur du kombinerar? Eller så har du bara känsla för feeling vad som kommer att bli gott i munnen. Imponerande att massakrera fläsksvålar till mjöl, liksom!
Enormt glad att du är tillbaka i bloggvärlden. Kram från en okänd beundrarinna!