mars 09, 2015

AMERIKANSKA PANNKAKOR GJORDA PÅ FLÄSKSVÅLAR OCH KESO

Häromdagen la jag ut ett recept på amerikanska pannkakor gjorda på proteinpulver. Jag testade att byta proteinpulvret mot keso istället (vassle som vassle) och det gick hur bra som helst. Eller nej. Det gick fullständigt åt skogen, eftersom jag hade två ägg istället för tre. Det där tredje ägget visade sig vara skillnaden mellan

mmm hela fina pannkakor gott

och

MEN DET VAR VÄL SJÄLVA SATAN + x antal barnförbjudna svordomar jag inte tänker återge här.

Det slutade med att jag åt trasiga pannkakor direkt ur stekpannan för man slänger inte mat där jag kommer från. Antingen äter man direkt ur pannan eller så ställer man in den i kylen och glömmer bort den tills den öppnar kylskåpsdörren av sig själv och bara tja läget minns du mig? köttfärssåsen från i julas? jag tänkte bara kolla om du har några planer för kvällen annars kan vi ju hänga och typ lyssna på Tomas Ledin eller nåt?

Ägg innehåller lecitin. Lecitin håller samman saker. Tänk på choklad som innehåller sojalecitin (och i sällsynta fall solroslecitin). Samma med majonnäs och aioli. Gula = lecitin = binder samman.

Tre ägg = perfektion. Samma recept som innan med skillnaden 250 gram keso istället för 2 skopor proteinpulver.

5 dl hela fläsksvålar (blir ca 2 dl mjöl)
250 gram keso
3 ägg
1 tsk vaniljpulver
1-1,5 tsk bakpulver
smör

Och nu till den överdrivet pedagogiska genomgången.

I med 250 gram keso i matberedaren

Mixa tills den ser ut så här. Slät.
 
Separera äggulorna från vitorna. I med gulorna i keson. Vispa vitorna till hårt skum.
I med fläsksvålsmjölet (alltså det ordet), bakpulvret och vaniljpulvret i kesoblandningen.

 Mixa
 
Vänd ner blandningen i vitan. Rör eller vispa inte. 
Vänd från botten för att inte ta död på bubblorna.
 
Stek. Ett par tre matskedar smet per pannkaka brukar vara lagom. Sänk värmen lite efter första pannkakan. Jag har bara i lite smör i början, sedan låter jag pannkakorna torrsteka. Smeten är så fet ändå (fläsksvålar är inte direkt magert).

Ja. Pannkakor idag igen. För att... För att... JA DET BARA ÄR SÅ.

Inga kommentarer: