mars 12, 2015

UGNSTEKT KYCKLING MED TIMJAN, LAVENDEL, CITRON OCH VITLÖK

Det kommer förhoppningsvis en tid i varje människas liv när hen känner att det här. DET HÄR. Det här är förbanne mig det godaste jag någonsin lagat. Kanske rentav det godaste som lagats sedan någon pälsklädd stenåldersmänniska snubblade och tappade kvällsmaten i elden för en sisådär tiotusen år sedan och insåg att gammal seg och rå mammut plötsligt smakade ofantligt mycket trevligare. För mig hände det alldeles nyss. Minus mammuten då. Och kanske kommer det hända igen. Men låt oss leva här och nu och inte tänka så mycket på morgondagen och återgå till att haussa DEN GODASTE MATEN EVER.

*the crowd goes wild*

*stående applåder*

*någon svimmar av hänförelse*

Det började med en hel kyckling. Det slutade med att jag grät ner i min tallrik för jag tänkte att det här kan jag aldrig toppa.

Kanske var jag bara väldigt hungrig.

Kanske tenderar jag att överdriva en smula.

Kanske.

Oavsett vilket. Jag ger er. Kyckling med smak av timjan, lavendel, citron och honung. Och till det: blodgrape- avocado- och mangosalsa med fetaost.

Ni hör ju själva.

NI HÖR JU.

Hur kan det där inte vara gott*?

Sätt ugnen på 175 grader.

Vi börjar med smöret. 50 gram blir fint. Men för all del. Ta 100 om du vill. Go crazy.


Timjan. Jag måttar sällan, men det här kanske är en sisådär 2-3 msk. Gå på känn. 
You can do it!

Lavendel. Jag köper torkad lavendel i en liten kryddbutik i Haga, men det kan hända att det finns i välsorterade mataffärer. Jag hade lika mycket lavendel som timjan. 
Alltså. Doften.

Skal från en riven ekologisk citron.

2 stora vitlöksklyftor, finhackade.

En rejäl matsked honung, flingsalt och peppar.

Sisådär. Då var smöret klart.

Då var det dags att stycka kycklingen. Och ta-daaaa jag har precis som i de flådiga matlagningsprogrammen förberett en fint delad kyckling och väljer att inte låtsas om att det var ett smärre helvete att dela den för att jag aldrig gjort det förut och det slutade med att jag stod med kniven och försökte hacka loss ryggraden. 
Men nog om detta. Ta-daaa igen!

Skrovet sparas och blir buljong vid tillfälle.

Dags att börja gegga med smöret! Jag besparar er bilder på detta spektakel. Peta in kryddsmöret under skinnet. Gojsa in ordentligt. Lår och vingar i en form. I med några citronklyftor. Kanske lite mer flingsalt och peppar.

Bröst i en separat form som åker in en stund efter de feta benen. Brösten behöver inte lika lång tid på sig. Onödigt att de blir torra.

Mitten av ugnen blir bra. Kycklingen är färdig när saften som kommer ur är klar.  
Släng på lite fänkål också vettja.

OK. Salladen. Eller salsan. Eller salladen. Jag vet inte vad skillnaden är egentligen.
Det här är lagom till 2 personer eller en väldigt hungrig person (läs: jag). 
Det är bara att dubbla om man är flera.

Filéa grapen. Skär mango och avocado. Blanda. 
Smula i fetaost. Kanske lite flingsalt. Klart.

Ja, då var kycklingen färdig. Fint. Jag dör nämligen av hunger här.

Närbild. Närbilder är trevligt.

Mat idag med. Fint.
 
Nämen en närbild till vad trevligt FÅR JAG ÄTA SNART??!!

Ät! Njut! Lev! 
Etc. etc.


*Retorisk fråga

3 kommentarer:

Malin sa...

asså wow, gråter av att bara titta på bilderna

Lilianne Ninna sa...

Ser mumsigt ut! 225 grader i 40 minuter kanske?

Lilianne Ninna

A Swedish Gal sa...

Funkar säkert. Jag kör brösten på lägre värme, men det blir nog jättebra. (Det där lät konstigt...)