april 16, 2015

RAW CHOC CHIP BANANGLASS

Ett av mina första minnen är glass. En rosa glass i ett helt annat land. Jag minns den ohyggligt sockervaddssöta smaken. Den rosa färgen. Den här glassen är varken ohyggligt söt eller rosa. Den är snarare brun. Ibland är livet rosa. Ibland är det brunt. Det är bara att acceptera.

Nu gör vi glass.

Till en avlång liten form:

1/2 dl solrosfrön, blötlagda 
1 dl vatten (till själva glassen, inte samma som blötvattnet)
1/2-1 liten mogen (gärna prickig) banan till smeten. 1 hel banan om man vill ha lite sötare smak. Det är bara att testa sig fram.
1 tsk vaniljpulver (jag skippade det)
en nypa flingsalt
4 msk kokossocker
2 msk kokosolja som fått smälta i rumstemperatur eller över varmt vattenbad (rör tills oljan blir flytande)
2 rutor mörk choklad
1/2 fryst banan till formen


Blötlägg 1/2 dl solrosfrön i vatten över natten eller i 5-6 timmar.

Släng vattnet, skölj av fröna i en sil.
I med frön + 1 dl vatten i en matberedare.

Mixa tills helt slätt.

 I med banan, kokossocker, flingsalt och lite vaniljpulver om du har hemma. Mixa.

I med kokosoljan som fått smälta i ett varmvattenbad. Jag häller i medan mixern kör.

Chokladen åker i sist. Pulsera några gånger så bitarna inte blir helt förintade. Det ska vara lagom stora bitar i glassen.

Sisådär.

Jag köper små avlånga pappformar på TGR. Det här receptet är lagom till en sådan form. 1/2 fryst banan i botten.

Häll över smeten.

Lägg över plastfolie. Tryck till försiktigt så den ligger som ett lager på smeten. Den fastnar inte, bara att dra bort den sedan. In i frysen över natten eller i 4-5 timmar.

Klart! Ta fram 10-15 minuter innan den ska ätas.

Före

Efter

 Strö gärna lite flingsalt över.

Ät.

9 kommentarer:

carlssonkarlsson.com sa...

Snygg ny överdel på sidan också!

A Swedish Gal sa...

Tack! Vad kul att du gillar den!

Honey sa...

Instämmer, mycket tjusigt. Glassen också, för den delen.

Roket Osman sa...

Evrenin her hangi bir yerinden koşarak geldin, biliyoruz. Çünkü burası senin yerin. Unutma! Bu fanzin, kuruyan her şeyi yeniden ıslatmak ve nihayetinde yeşertmek isteyen herkesin. Sen de yazılarını göndererek, ıslatabilirsin yaşamı, doğayı, insanlığı, umudu, çocuk gülüşleri...

Kuru Fanzin muhtemelen hafta bir sayı çıkmak üzere piyasaya sürüldü. Sen de Tüm Türkiye'ye basılı olarak ulaştırılacak olan bu fanzin'de yazmak istiyorum diyorsan, hemen tıkla > Kuru Fanzin

kerttuli sa...

Blev inspirerad av detta, men gjore "chunky monkey" istället. Körde på browned butter och bitar av choklad, banan, peanut butter och nötter och de bev bästa glasset jag ha smakat. Tack för dina resept, skulle aldrig ha haft pengar at göra med cashews men nu kan jag ju äta glass varje dag, mmm

kerttuli sa...

Gjorde och blev menar jag...

kerttuli sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
kerttuli sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
A Swedish Gal sa...

Honey: Tack!
Kerttuli: Det låter ju hur bra som helst! Översätter du recepten med google translate? Funkar det bra?