april 24, 2015

TOMATSÅS MED SALSICCIA

Vissa familjer äter fisk på tisdagar och ärtsoppa på torsdagar. I min familj åt vi köttfärssås ungefär fem gånger i veckan när jag var barn. Ibland ännu fler. När jag flyttade hemifrån åt jag köttfärssås exakt noll gånger det första året. En del super skallen av sig, andra testar knark. Själv matvägrade jag vissa rätter. Alla gör vi uppror på olika sätt. Jag har i och för sig hållit i en joint en gång. 1998. När jag var au pair i Schweiz. Men jag vågade aldrig testa. Jag trodde jag skulle bli hög som ett hus och dyka ut genom fönstret efter ett enda bloss. Jag hade aldrig rökt cigaretter. Aldrig varit full. Aldrig riktigt vågat släppa kontrollen. Många år senare prövade jag att röka, snusa, bli ordentligt full och släppa kontrollen. På samma gång. Sedan kräktes jag på en studsmatta och blev satt i en taxi. Det kostar 1500 kronor att spy i taxi, upplyste taxichauffören med en blick i backspegeln.
 Det var en fin kväll. Jag hade ätit tacos minns jag.

Nu ska vi laga pastasås. Fast utan pasta. Och utan färs. Vi slänger i några salsicciakorvar istället. Kanske hade man kunnat döpt den till något flådigt italienskt, men jag kom inte på något.

4 salsicciakorvar
1 burk Mutti krossade tomater
4 sardeller
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
4 selleristjälkar
Olivolja
En rejäl klick smör
(Torkad oregano)


Och kycklingbuljong. 
Gärna riktigt buljong, som du gjort själv. Den här kommer från undersidan av den här kycklingen. När den fått stå i kylen över natten bildas ett gelatinlager på undersidan. Bara att skala bort och lägga i en burk. Ser det ofräscht ut? Ja, men det smakar desto bättre. Har du ingen egengjord buljong, smaka av med lite örtsalt, men släng inte i någon buljongtärning fullproppad med aromer. Det smakar väldigt mycket ändå.

Skär sellerin lövtunt

Hacka löken

Finhacka vitlöken

 Hetta upp stekpannan på medelvärme, i med olivolja och hacket. Det ska inte brännas.

 I med tomaterna

och en skvätt vatten

Finhacka 4 sardeller

Mosa med en gaffel

 I med sardellerna och några matskedar buljong och lite torkad oregano om du vill. Låt puttra på medelvärme medan du...

...skär korven

Istället för att steka bitarna, får de koka långsamt i tomatsåsen i 20-25 minuter.

Tillsätt lite extra vatten om du tycker det behövs. Det sista jag gör är att blanka av såsen med en rejäl klick smör. Smaka av med lite peppar. Salt behövs inte.

Då var det klart. Tomatsås med salsiccia och solsken.

Ät!

1 kommentar:

Frida sa...

Genialiskt, varför har jag inte tänkt på salsiccia som tomatsås-kompis tidigare? Tack!