oktober 07, 2014

GELATIN

När jag gör pudding använder jag gelatin. Jag har kört agar agar några gånger, men min mage verkar må bättre av gelatin. Därför använder jag uteslutande det nu. Det har mestadels blivit det lilla blå paketet med gelatinpulver som finns i mataffären, men ibland har jag köpt gelatinblad från Ekostore. Det verkar vara det enda ekologiska gelatinet som finns att köpa i Göteborg. Sex blad som räcker till en halvliter vätska. Kostar väl inte direkt en förmögenhet, en tjuga kanske, men om man som jag använder gelatin en hel del blir det ju mycket i längden. När det gäller gelatinpulvret från affären är det lätt att få tag på och billigt och räcker längre, men jag har ingen aning var det kommer från. Det enda jag vet är att det är framställt av gris. Inte under vilka förhållanden djuren har levt eller exakt hur framställningsprocessen gått till. Är det några knepiga tillsatser i som inte står på paketet? Kemikalier som inte behöver redogöras för?


I och med att jag försöker få bukt med min krångliga mage har jag börjat intressera mig mer och mer för gelatinets eventuella hälsofördelar. Därför blev jag så himla glad när jag hittade detta. Gelatin framställt från gräsbetande djur. Fritt från tillväxthormoner och antibiotika.

Innan vi går vidare: 

Jag är fullt medveten om den brutala processen levande varelse --> gelatin. Men det är inget jag tänker problematisera här och nu. Kanske vid ett senare tillfälle, för jag tycker att det viktigt att veta exakt varifrån det vi stoppar i oss kommer. I slutändan handlar det ändå om att var och en själv får avgöra vad den vill stoppa i sin egen kropp. Och framförallt att kunna stå för det. Om vi ska öppna upp miljöfråge- och mänskliga rättigheterburken, så kommer det här bli en roman. Så jag håller tillbaka lite. Det här är bara mina tankar och funderingar och jag tycker att alla ska ta reda på så mycket de kan på egen hand. Mina ord är trots allt bara det. Mina ord.

OK. 

Moving on.

Gelatin utvinns ur kollagen - kollagen är kroppslig vävnad, typ hud, ben och senor. Sådant vi förr fick i oss via maten när vi åt varenda liten del av djuret. Kollagen är ett protein - "kroppens lim" - som bara finns i djur och människor. Gelatin är kokt kollagen.

Idag äter vi mestadels benfritt kött och rynkar på näsan åt brosk och senor. Att äta enbart muskelkött är stressande för kroppen. Det är ju egentligen ingen nyhet. Man måste ha levt under sten om man missat att kroppen på sikt inte mår bra av för mycket kött. Det fina med gelatin är dock att det kan lindra den där påfrestningen. Idag tar vi tillskott av vitaminer och mineraler för att hålla oss friska. Förr var det gelatinet som ansågs vara något av det mest hälsosamma en kunde äta. Det forskades väldigt mycket kring gelatin ända fram till 50-talet. Sedan upphörde det. Kanske för att man vid den här tiden insåg att köttsmak kunde återskapas i ett labb i form av en liten fyrkantig tärning full med monosodiumglutamat. Hemmagjord soppa gick från att vara något man lagade på äkta buljong till något man slängde ihop på nolltid. Färdigrätterna gjorde sitt intåg. TV dinners. Istället för gelatin - förtjockningsmedel.

Hemmagjord buljong blir lite jello-o-aktig när den stått ett tag i kylen - det är gelatinet. Hälsofördelarna med hemmagjord buljong gjord på de där djurdelarna vi oftast kastar bort är många. Det är lättsmält, fullt av mineraler och kan läka tarmar. Många magbesvär hade förmodligen blivit bättre om man åt en mer läkande kost. Det sägs ju att kycklingssoppa är bra när man är sjuk. Men om man nu inte har ork att göra buljong från grunden och ändå vill ha hälsofördelarna så finns det ju ett alternativ.

Gelatinpulver.

Gelatin är typ torkad buljong. Jag gissar att det lilla blå paketet från affären innehåller högprocessat gelatin där hälsofördelarna är lika med noll. Jag spekulerar ju bara här, men ett paket för tio-femton kronor är knappast nyckeln till bättre hälsa. Det tjänar ju sitt syfte - det ger en fast pudding. Men nu när jag äter det nästan dagligen känner jag att jag vill veta mer om vad jag stoppar i mig. Nej, jag har inte stenkoll på Great Lakes gelatin heller, men jag vet iallafall tillräckligt för att jag ska kunna äta det varje dag utan att tänka vänta nu, vad åt jag precis?

Jag beställde gelatinet man använder när man lagar mat, som exempelvis pudding. Finns även en hydrolyserad variant som fungerar bra i smoothies - det blir inte puddingkonsistens. Det fick bli två burkar. Lika bra, tänkte jag. Det lär ju gå åt. Jag utgick från att de var ganska små. Det tog några dagar, sedan fanns paketet att hämta. Hur smidigt som helst. Ingen tull och frakten gick inte alls på mycket. Jag öppnade paketet och insåg att jag förmodligen inte behöver köpa gelatin på ett år.


Herregud. Burkarna var ju enorma.


Men fine. Nu jädrar blir det pudding. Om magen mår bättre återstår ju att se. Stay tuned.

Några hälsofördelar med gelatin - riktigt gelatin, inte det blå paketet:

Bra för muskeluppbyggnaden - speciellt om man tränar. Det sägs att om man tar gelatin tre timmar efter middagen, strax innan man går och lägger sig, så hjälper det till med muskelåterhämtningen.
Underlättar matsmältningen
Bra för lederna
Kan stärka hår, hud, tänder och naglar (gelatin är ju kokt kollagen - låt det verka från insidan ut istället för att köpa svindyra skönhetskrämer som inte fungerar)
Kan hjälpa vid sömnbesvär

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Var köpte du ditt gelatin?
:-)

Anonym sa...

beställde ekologiskt gelatin från creative company, 270kr för 500g....dyrt! verkar vara det enda i storpack som finns i sverige, och så bara från gris, hade gärna beställt de du har från gräsbetade kor, men har inte hittat några som skeppar till sverige. Allra helst hade jag såklart köpt från vilt, då det är det enda kött jag äter, men men, vad gör man inte, hoppas det hjälper min trasiga mage och störda sömn iaf ;) tänkte prova göra nått slags gummigodis med typ frukt/bärmos