oktober 12, 2014

HASSELNÖTSBRÖD


När jag gör nötmjölk blir det ju en nötmassa över som är alldeles ypperlig att baka med. Men det går såklart alldeles utmärkt att köpa en påse hasselnötter och mixa till mjöl och skippa att göra mjölk. Kanske blir det en lite smuligare kaka när man gjort mjölk på nötterna och sedan använder pulpan. Men den blir himla god ändå.

2 mogna bananer (gärna övermogna)
1 påse hasselnötter
En näve grovhackade valnötter
4 ägg
1 rejäl msk honung + 1 liten klick till
1 nypa salt
1 tsk bikarbonat

Blötlägg hasselnötterna över natten. Skölj och kör till fint mjöl i en matberedare. Häll över i en skål. I med bananer och ägg i matberedaren. Mixa. I med hasselnötsmjölet. Mixa. I med honung och salt. Mixa. I med bikarbonat. Mixa. Se till att du förberett en avlång form med bakplåtspapper. En kaka gjord på bikarbonat måste in snabbt i ugnen. Häll i smeten och toppa med de grovhackade valnötterna längs med mitten av kakan. Jag trycker till med en sked så de hamnar strax under ytan.

In i ugnen, längst ner, 175 grader i ca 50-60 min. Stick ner något vasst och kolla så den är färdig.
Låt svalna i formen i 15 min och skala sedan bort pappret. Den kanske sjunker lite i mitten, men no worries. Jag förvarar brödet inslaget i bakpapper i kylen. Perfekt mellanmål att äta precis som det är.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur mycket är det i din påse med hasselnötter? :)

aswedishgal sa...

200 gram tror jag. Typ ICA's egen påse.