oktober 17, 2014

KARDEMUMMAKAKA MED FIKON


7 torkade fikon
1,5 dl vatten
2 mogna bananer
2 msk kokosolja (kan eventuellt uteslutas eller reduceras till 1 msk - jag gör ju mandelmjölk innan jag bakar, så jag tillsätter lite extra fett för att binda ihop allt bättre)
3 dl mandelmjöl (jag använder pulpan som blir över när jag gjort mandelmjölk)
2 tsk kardemumma
3/4 tsk bikarbonat
1 tsk äppelcidervinäger
1 ägg
1 tsk gelatin (inte nödvändigt - ville mest testa och se hur konsistensen blev)

Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en avlång kakform med bakplåtspapper.
Vispa samman ägg och gelatin och ställ åt sidan.
Koka fikonen i vattnet tills de är mjuka. Låt sjuda i ca 10 min och mixa sedan till en slät massa i matberedare eller med stavmixer. I med bananerna. Mixa. I med kokosolja. Mixa. I med ägg/gelatinblandningen och äppelcidervinäger. Mixa.
Blanda samman mandelmjöl, kardemumma och bikarbonat i en separat skål. Mixa med resten. Häll upp i formen och grädda ca 40-45 min (eller tills en sticka kommer upp helt torr) längst ner i ugnen på 175 grader. Låt den svalna och sätta sig lite i formen i ca 15 min. Förvara i kylen i bakplåtspapper.

Det här receptet behöver nog tweakas lite, men det blev ändå himla gott för att vara en jaha vad ska jag göra med det överblivna mjölet efter att jag gjort mandelmjölk? Perfekt mellanmål.

Inga kommentarer: