november 14, 2014

ROTFRUKTSGRYTA OCH BOVETEWRAP


Rotfruktsgryta med köttfärs från gräsbetande djur (köpt på Ekostore), bovetewrap med avokado och 1/2 chokladkaka med chili och lime från ekobutiken Fram i Haga (sting i den chokladen!).

En gryta som är riktigt snäll mot magen. Istället för att steka färsen (100 gram) låter jag den koka upp långsamt i 1 dl krossade tomater, 1,5 dl vatten, en hackad vitlöksklyfta, 1 msk torkad oregano, 1 msk torkad timjan, lite örtsalt, lite svartpeppar och 1,5-2 tsk pumpakrydda. I med rotsaker du gillar. Jag slängde i en rödbeta, 1/2 morot, en liten gul lök, lite hyvlad zucchini och några broccolibuketter. Sedan får allt koka på svag värme i 45-50 min.

Bovetewrapen är egentligen samma som boveteplättarna jag gjort tidigare, men utan banan, jordnötssmör och ägg. Det är bara bovetesurdeg blandat med lite brödkryddor och örtsalt. Bre ut 4-5 msk surdeg i en varm stekpanna, flippa efter stund (brödet alltså, inte du) och ät med pålägg of choice. 

Om man som jag har ett blodsocker som åker bergochdalbana hela dagen, så är det här en kalasbra lunch, proppad med långsamma kolhydrater (om man inte räknar chokladen - vilket jag högaktningsfullt skiter i). Jag gjorde den här grytan igår kväll och åt till lunch idag. Nackdelen med att värma upp mat är att en del schyssta vitaminer försvinner. Å andra sidan håller sig blodsockret stabilt längre, eftersom återuppvärmda stärkelserika grönsaker inte triggar insulinet lika mycket som nyligen tillagade. Så - vill man se till att bevara vitaminerna ska man se till att inte koka rotsakerna för länge. Om man äter med en gång alltså.

Inga kommentarer: