december 10, 2014

SOPPA PÅ LÅNGKOKTA KYCKLINGVINGAR

Det sägs att kycklingsoppa ska ha läkande egenskaper. Jag tror i och för sig att snarare handlar om att du får i dig vätska och något värmande samtidigt, vilket gör det lättare för kroppen att krya på sig. Oavsett vilket så är soppa min go-to mat när det är allmänt rötet väder och min hals känns som rakblad. Mina försök att mota begynnande förkylning/halsont i grind har fungerat exakt noll gånger tidigare, men hoppet är ju det sista som lämnar människan så here goes. 

Jag har aldrig testat att göra kycklingssoppa från grunden innan och eftersom jag hade noll ork att preppa och lägga ner tid, så gjorde jag det så enkelt som möjligt. Jag långkokade i ugnen över natten.

I en perfekt värld springer det runt kycklingar på stora vidöppna fält och pickar mask och har det allmänt trevligt tills de tas av daga på ett värdigt sätt. Eller nej, i en perfekt värld tas såklart inga kycklingar av daga alls. Men det är inte en perfekt värld. Mig veterligen är det här det närmaste man kommer en naturligt uppfödd kyckling i Sverige (såvida man inte föder upp och slaktar själv vill säga). Bosarpkyckling finns på Ekostore och Fram samt några utvalda matbutiker i Göteborg. Det är dyrare än konventionellt uppfödd kyckling - med rätta. Jag köper inte uteslutande ekologiskt, men jag försöker så gott det går. En hel ekologisk kyckling kostar på. Kycklingbröstfiléer också. Lår och vingar brukar däremot vara rätt billigt. Jag köpte två paket Bosarps kycklingvingar med tre vingar i varje.

Lägg vingarna i en ugnsfast form och gnid in med torkad timjan, svartpeppar och örtsalt. I med en klyftad gul lök, två hackade vitlöksklyftor, en bit hackad röd chili, lite riven färsk ingefära, tre lagerblad, 2 msk äppelcidervinäger och häll på vatten så det täcker precis. Jag hade i en skvätt olivolja också, men det kan nog egentligen uteslutas. Jag använde en ganska liten rund form (se bild föregående inlägg). Vingarna fick precis plats. På med lock och in i ugnen på 110 grader över natten. Jag satte in vid 22-23ish och tog ut vid 06.30.

Nästa dag:

Skala bort köttet från vingarna. Det kommer falla bort av sig självt - se till att få bort samtliga ben så det inte blir några otrevliga överraskningar i form av death by choking. (Ingen helande kycklingsoppa i världen kan råda bot på det.) Benen kommer vara fullkomligt rensade på kött. Det är det fina med att långkoka. Köttet blir så mört att det faller sönder bara man tittar på det. Typ. 


Det som hänt under natten är att du fått en finfin buljong fullproppad med nyttigheter. Det är väl härifrån det där med att kycklingsoppa skulle ha läkande egenskaper kommer. Buljong kokt på ben, senor och de där andra delarna av djuret vi nuförtiden så sällan använder innehåller mineraler som kroppen lätt kan ta upp. Det blir aldrig samma sak att koka soppa på en sketen buljongtärning som experimenterats fram i något jädra labb. Tar det tid? Ja. Fast du sover ju, så nej. Är det dyrt? Om du köper en ekologisk hel kyckling, ja. Köper du de mindre fancy delarna, så nej.


Jag silar buljongen genom en nötmjölkspåse jag köpt på Gröna Boden och häller i en burk. Man kan frysa in, men jag kommer laga soppa så det står härliga till i dagarna. Den här buljongen kommer gå åt försvinnande fort. Jag blandade lökgojset som blev över med kycklingköttet.


In med burken i kylen. Om några timmar kommer buljongen ha antagit en geléliknande konsistens, vilket innebär att det är massa gelatin i den. Ta bort eventuellt fettlager som ligger längst upp när det stelnat (blir inte särskilt mycket eftersom det bara är vingar). Om buljongen inte blir geléaktig kan det hända att du haft i för mycket vatten/för få ben (vattnet ska täcka precis), den fick koka för kort tid (mindre än 8 h) eller att du använt kycklingben från fabriksuppfödd kyckling. Kyckling uppfödd i bur har oftast inte mycket gelatin i lederna och benen. Varför? Well. Kycklingar som får gå fritt och picka växer sig större och får följaktligen en bättre muskel- och benuppbyggnad. Samma gäller oss människor. Vi består också av kollagen. Tänk dig att du sitter still 24/7. Hur bra fungerar lederna till slut?

Kycklingsoppa aka Det här behöver gå jefligt snabbt pga noll ork:

Koka upp 1 dl buljong och 1-2 dl vatten (ungefärliga mått - jag bara höftade i). Släng i lite vitlök, finhackad röd chili och lite riven ingefära om du vill ha mer smak, men buljongen har redan rätt mycket smak i sig. Jag hade i lite pumpakrydda också för, let's face it, pumpakrydda är det bästa som hänt sedan jag insåg att man kunde dricka varm choklad med whisky. I med så mycket kycklingkött du vill. Jag skippar rotsaker, men morötter och rotselleri är säkert sweet att ha i. Salta. Peppra. I med en rejäl matsked kokosolja eller ghee. Jag pressade även i lite citron.


Keep it simple folks.
Den ser inte så värst rolig ut, men smakar desto bättre. Återstår att se om jag vaknar imorgon med ännu vidrigare halsont eller om det är puts väck.

5 kommentarer:

About Alice sa...

Gör en kokbok. <3

Anonym sa...

Gör en kokbok!!!

aswedishgal sa...

Gullisar. Köper ni den då?

Frida sa...

Jag dör vad gott! Jag älskar långkok och saker som reder sig själva över natten. Och varm, smakrik soppa är ju typ det enda man vill äta när det är så här ruttet väder. Måste definitivt laga snart!

Ingen Katt sa...

Jag hade ett felköp i frysen, kycklingvingar, och så ramlade jag över din blogg nyligen. Det blev asbra! Gjorde en egen variant på soppa sen, med kokosmjölk och lime och jordärtskocka (riven) och morot (riven) och lite grönkål. Såååå gott. TACK. Och skriv mer. Jag älskar din blogg.
/37-årig fjortis