mars 16, 2015

LUNCHLÅDA

En bit falukorv
1 stor kokt potatis, skivad
1 kronärtskockshjärta, skivat
1/2 äpple
1 liten gul lök eller 1/2 stor
lite malen stjärnanis
Smör till stekning
Senap
Äppelcidervinäger
Olivolja kallpressad 
Torkad timjan
Lönnsirap 
Salt och peppar

Vi börjar med vinägretten, shall we?

En klick senap, typ en matsked
En skvätt äppelcidervinäger och två, tre skvättar olivolja (jag vill ha det lite syrligt, så jag kör på dubbelt så mycket olja som vinäger istället för att trippla)
Timjan. Jag smular sönder den lite i händerna. Och så lite flingsalt och peppar.
Smaka av med någon tesked lönnsirap. Kanske lite lite mer. Hitta en fin balans mellan det söta och det syrliga.
Hetta upp en stekpanna och släng i lite smör. Sänk värmen en aning. När smöret slutat skumma och ha sig, i med lök och äpple. Pudra över lite stjärnanis. När äpplet och löken mjuknat, slå på någon deciliter vatten och låt koka in. Strimla falukorven under tiden.  Lägg över lök- och äppleröra i en skål och stek falukorven för sig. När den fått färg, i med lök och äpple. Låt det gotta till sig lite.

Skiva potatisen.
Skiva kronärtskockshjärtat. 

Potatis först.

Kronärtskockshjärta. Vackraste ordet.

Ös över vinägretten.

Och sist korvröran.

Jag äter det här kallt. Bästa lunchlådan.

Inga kommentarer: